De eerste keer op wintersport 

(met Ahrntal Experience)

Niks is zo spannend om voor het eerst op wintersport te gaan. Het is verstandig om je goed te laten informeren om te zien wat je wilt en wat je wilt verwachten. Een vakantie is een grote uitgave en het zou jammer zijn dat je verwachtingen niet voldoen aan je eisen. Ahrntal Experience adviseert je graag over de volgende onderwerpen.

 

 

Hoever wil je rijden?

Italië klinkt ver, maar het Ahrntal ligt net over de grens bij Oostenrijk. Vanaf de Nederlandse grens (Zevenaar) is het slechts 950 kilometer. Je kunt er voor kiezen om een overnachting te doen in Duitsland, echter is de reis in één keer prima te doen.

 

Is het hoog genoeg voor (altijd) voldoende sneeuw?

Door de gunstige ligging, zuidkant van de (Noord) Italiaanse Alpen, is er sneeuw vanaf eind november tot half april. Skigebied Speikboden heeft zelfs een sneeuwgarantie tot en met Pasen! Bovendien betekent deze ligging ook dat er veel zon is. Het dalstation ligt op 950 meter en de top op 2500 meter. Het Ahrntal is omringd door vele 3000 meter hoge bergen en in de zomer ligt er zelfs eeuwige sneeuw.

 

 

Hoeveel kilometer piste is er in het skigebied?

Ahrntal heeft in ca. 80 kilometer aan pisten, verspreid over 2 gebieden. Velen wintersporters vinden dit echter erg weinig. Je kunt jezelf daarom ook de volgende vragen stellen; Wil ik lange afstanden skiën (dorp naar dorp)? Kunnen de kinderen in ons  gezin dat ook? Als je beide vragen met “Nee” hebt beantwoord, dan is het misschien beter idee om een kleiner gebied uit te kiezen zoals het Ahrntal. In een kleiner gebied heb je meer overzicht, je kan de kinderen sneller “loslaten” zodat ze hun eigen gang kunnen gaan en je kan even bij de skilesjes kijken. Bovendien gaat er 1 cabinelift naar boven en naar beneden, dus geen stress met eindigen in een verkeerd dorp.

 

 

Hoe zit het met de prijs?

Over het algemeen zijn de prijzen in het Ahrntal goedkoper dan in Oostenrijk en Frankrijk bijvoorbeeld. Je moet je dan ook afvragen wat je graag wilt. Hotel of Appartement? Logies en ontbijt of Halfpension? Hoeveel dagen skipas? Heb ik skiles nodig? Heeft mijn gezin skiles nodig? Materiaal?

 

Al deze bovenstaande vragen hebben invloed op de prijs en hierbij adviseer ik je graag.

  • Is er geen appartement/hotel aan de piste? Nee, klopt. Alle accommodaties zijn in de nabijgelegen dorpjes. Met de skibus op loopafstand van iedere accommodatie is Speikboden of Klausberg makkelijk te bereiken. Bovendien kan je ook met eigen vervoer. Het parkeren is er gratis!

  • Hotel of Appartement? In hotel hoef je een week even niets te doen. Je bed wordt opgemaakt, ontbijt staat klaar en eventueel diner ook. Bovendien kan je in contact komen met medegasten en gebruik van de hotelfaciliteiten. Een nadeel kan zijn dat je, je aan de ontbijt/dinertijden moet houden. In een appartement kan je, je eigen tijden indelen wanneer je gaat ontbijten/dineren. In een appartement vindt je vaak de standaard faciliteiten, dus houdt er rekening mee dat je meer bagage moet meenemen.

  • Hoeveel dagen skipas? Over het algemeen wordt er een 6-daagse skipas genomen. Deze skipas gaat in op zondag en eindigt op vrijdag. Wij raden, vooral beginners, aan om op de dag van aankomst en vertrek niet te skiën. Dit in verband met vermoeidheid en onervarenheid. Meerdaagse skipassen zijn uiteraard wel mogelijk.

  • Heb ik skiles nodig? Heeft mijn gezin skiles nodig? De laatste jaren hoor je (helaas) een voorkomende trend dat er minder/geen skiles meer wordt genomen. Dit heeft grotendeels te maken om twee redenen; budget en ervaring. Om het budget van de wintersport te beperken wordt er minder les afgenomen, dit omdat ze denken genoeg ervaring te hebben. Helaas is minder waar en hierdoor gebeuren er juist ongelukken. Skiën en hard gaan kan iedereen, maar gecontroleerd (veilig) en technisch skiën kunnen er weinig. Ik adviseer iedereen  aan om wel op les te gaan. Er kan les worden gegeven op ieders niveau, het is leuk en leerzaam.

  • Materiaal? Om te kunnen gaan wintersporten is er materiaal nodig. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf mee te nemen vanuit Nederland of te huren terplaatste. Als beginner raden wij je aan om het materiaal niet aan te schaffen, maar dit te huren. Vooral skischoenen of snowboard boots moeten echt goed zitten. Dit kan je pas goed voelen als je eenmaal op de piste staat. Mocht er iets niet goed zijn met materiaal kan je het snel omruilen bij de skiverhuur. Zie nog meer voordelen van materiaal huren bij hoofdstuk “Skiverhuur”.

 

 

Hoe zijn de après skimogelijkheden?

Après skiën in Italië is anders dan in Oostenrijk bijvoorbeeld. Je moet jezelf dus afvragen hoeveel je wilt après skiën en hoe belangrijk dit is. Voor feestbeesten die het après ski in Oostenrijk gewend zijn, kan het wellicht erg tegenvallen. In het hoogseizoen is wel meer bedrijvigheid en kunnen er ook bands spelen. Wel een groot voordeel is dat de prijzen betreft alcohol een stuk lager zijn dan in Oostenrijk.

 

 

Past een wintersport vakantie in het Ahrntal bij mij?

Een wintersport vakantie  in het Ahrntal past niet bij iedereen. Uit de bovenstaande vragen kan je wellicht al opmaken of het bij je past of niet. Ben je het type “de hele dag skiën van dorp naar dorp” of “skiën is bijzaak, après skiën is hoofdzaak” dan zal een wintersport in het Ahrntal waarschijnlijk niet passen. Ben je meer het type “gezin met jonge/oudere kinderen die een weekje willen genieten maar iedereen skiet op een verschillend niveau” dan zal een wintersport in het Ahrntal zeer waarschijnlijk je goed bevallen.